Helmos Mountain Festival 2023

Μερικούς μήνες αργότερα και ενώ η αφοσίωση μας έχει στραφεί προς την έναρξη της χειμερινής περιόδου δεν μπορούμε παρά να σκεφτόμαστε το υπέροχο τετραήμερο που μοιραστήκαμε στις πλαγιές του Χελμού μαζι σας. 

Το πρώτο μουσικό φεστιβάλ που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού μέσα στην καρδιά του Χελμού και του Χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, εκεί που χτυπάει ο παλμός χιλιάδων αθλητών χιονοδρομίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ένα οξύμωρο και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα σχήμα Φεστιβάλ που έμελλε να γράψει ιστορία και να γίνει ένας πολλά υποσχόμενος θεσμός. 

Μέσα στον Μάρτιο του 2023 ένα μεγάλο όνειρο παίρνει σάρκα και οστά όταν το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων και η καταξιωμένη εταιρεία παραγωγής μουσικών εκδηλώσεων NovelVox ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια μεγάλη γιορτή.  

Μια μεγάλη γιορτή για τους μουσικόφιλους αλλά και τους “ορεσίβιους” που από την ανακοίνωση κιόλας του Φεστιβάλ το αγκαλιάζουν με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό εξαντλώντας 12.000 εισιτήρια τις πρώτες 15 μέρες. Γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη αλλά και την δίψα των φίλων του βουνού και όχι μόνο να στραφεί η καλλιτεχνική ματιά στα Ψηλά! 

Οι βαλίτσες γεμίζουν σκηνές, μπουφάν, κάλτσες, σκουφάκια, αντιηλιακά και το βουνό ετοιμάζεται να υποδεχτεί 14.000 άτομα. 

Στις 2 Ιουνίου το “Helmos Mountain Festival” το πρώτο μουσικό φεστιβάλ βουνού της χώρας σε υψόμετρο 1750 μέτρων ήταν πλέον γεγονός . Ένα φεστιβάλ που πάντρεψε με μοναδικό τρόπο την βιομηχανία των υπαίθριων δραστηριοτήτων αθλητισμού και αναψυχής με την βιομηχανία της μουσικής. 

“ Ένα βουνό για όλους”, ένα σπίτι για όλους, ένα σπίτι για 8.000 κατασκηνωτές που έφτασαν στις ειδικά διαμορφωμένες περιοχές camping  και για τις επόμενες 3 μέρες οι πρόποδες του Χελμού έγιναν το σπίτι τους. 

Ένα μικρό γαστρονομικό  χωριό διαμορφώθηκε σαν πλατεία και κέντρο συνάντησης στη βάση του Χιονοδρομικού Κέντρου για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Φεστιβάλ. Επαγγελματίες της εστίασης έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει γεύσεις από όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως από τοπικά προϊόντα και παραγωγούς με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινότητας και την προαγωγή του βουνού στο σύνολο του. Αυτοσχέδιες γιορτές με μουσικά όργανα και χορό στήνονται αυθόρμητα ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Μικρά ζωντανά κύτταρα που δίνουν παλμό και χρώμα στο Φεστιβάλ. 

Ο ερχομός της βροχής ενώ παρουσιάστηκε σαν ένα άλυτο πρόβλημα, λειτούργησε σαν φυσική σκηνοθετική παρέμβαση για να ανεβάσει την εμπειρία του Φεστιβάλ με έναν κινηματογραφικό τρόπο. Το τοπίο άλλαξε και μετατράπηκε σε ένα μαγικό σκηνικό με 4.000 σκηνές υπό βροχή μέσα στην καρδιά του Χελμού. 

Ένα πολύ δυνατό μουσικό line up για την κάθε μέρα του τετραήμερου φεστιβάλ ήταν η κινητήριος δύναμη. Δεκατέσσερις χιλιάδες άτομα γίνονται ένα σώμα στη σκιά μιας απο τις ομορφότερες κορυφές της Ελλάδας υπό τους μαγικούς ήχους των Novel 729, Παύλου Παυλίδη, Γιάννη Αγγελάκα & 100° C, Χατζηφραγκέτα, Εισβολέα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σπύρου Γραμμένου, Γιάννη Χαρούλη και Σωκράτη Μάλαμα. 

Η θερμοκρασία στο βουνό είναι 7° C αλλά ο παλμός της αρένας γίνεται ολοένα και πιο θερμός. Η μαγεία της φύσης σε συνδυασμό με τις υπέροχες μουσικές που αντηχούν σε όλο το βουνό δημιουργούν μια εκστατική ατμόσφαιρα με τους συμμετέχοντες ενθουσιασμένους και ανυπόμονους ήδη για την διοργάνωση της επόμενης χρονιάς. Οι ψίθυροι του βουνού εκφράζουν τον ενθουσιασμό του κοινού. 

Το Φεστιβάλ κλείνει με τον χαρακτήρα μιας τοπικής γιορτής. Ένα γνήσιο πανηγύρι χωριού στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων που φέρνει στο νου παιδικές εικόνες για τους μεγαλύτερους και ανοίγει νέα μονοπάτια για τους νεότερους. Ο κόσμος ενώνεται και γίνεται μια μεγάλη αγκαλιά από σώματα που χορεύουν στον ρυθμό των Γκιντίκι, Ιουλίας Καραπατάκη και Εισβολέα.  

Μια μεσημεριανή φιέστα που πρωταγωνιστής έγινε ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες με την μοναδική του ενέργεια, σηματοδότησε την λήξη αυτού του υπέροχου Φεστιβάλ. 

Η γνωριμία με τον τόπο, την ελληνική επαρχία και τους ανθρώπους της, η επαφή με την παράδοση, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στο σύνολο της με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πληρότητα των καταλυμάτων της ευρύτερης περιοχής κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ στο 100%,  η ζωτικής σημασίας επαφή όλων την ηλικιών με την φύση  καθώς και η ενίσχυση της συλλογικότητας σε επίπεδο προστασίας και διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντας είναι επιγραμματικά μόνο λίγα από τα σημαντικά οφέλη.  

Ηelmos Mountain Festival, ένα φεστιβάλ στα 1750 μ που έκανε τον νου χιλιάδων ανθρώπων να ταξιδέψουν μαζί στα πιο ψηλά και απάτητα.  

Και του χρόνου στα βουνά!  

Ευχαριστούμε. 

admin