Δράση για το Περιβάλλον

Περιβαλλοντολογική δράση καθαρισμού Save Your Hood

🎉Η υπερομάδα του Save Your Hood ενώνει τις δυνάμεις της με τη Διοργάνωση του Helmos Mountain Festival παίρνει τα βουνά και υπόσχεται να κάνει λαμπίκο τον πανέμορφο Χελμό σε συνεργασία με το project Κα.Πα. 🎉
Προσοχή:
👙Επισκέπτες του Φεστιβάλ, Superhooders, τοπικοί φορείς φοράμε καλύτερα μας χειρότερα ρούχα, τα καπέλα μας και τα φωτεινότερα χαμόγελα μας (αντηλιακό και σκι για σλάλομ  στα χι..—εεεεε- στα σκουπίδιααααα!👙)
🦅🐢 Ο Χελμός αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού με μια τεράστια βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική αξία. Ένας πλούτος που όμως απειλείται απο ποικίλες πιέσεις όπως τα απορρίμματα, τα υγρά απόβλητα, η διάνοιξη δρόμων, τα αρδευτικά έργα, γεωργικές καλλιέργειες, υπερβόσκηση, λαθροϋλοτομίες και πυρκαγιές.

Με την μη ύπαρξη χώρου κατάλληλου για τη διάθεση των στερεών απορριμμάτων, δημιουργούνται εστίες μόλυνσης σε όλο το βουνό, τόσο με παράνομες χωματερές,όσο και με μεμονωμένα προβλήματα που όμως απαριθμούν χιλιάδες μικροεστίες μόλυνσης απο τις συνήθειες των περιπατητών και των κατοίκων της περιοχής.

Στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε στην απομάκρυνση κάθε τέτοιας εστίας από την περιοχή της και να επιστρέψουμε μια πράξη αγάπης στο υπέροχο βουνό που μας παρέχει τόσο όμορφες στιγμές.
 
✔️Σημείο συνάντησης μπροστά από το Chalet του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων την Δευτέρα στις 10:00
 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

 1. Φροντίζουμε να έχουμε το δικό μας θερμός/ επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι με το νερό μας. Μειώνουμε το αποτύπωμά μας με όποιο τρόπο μπορούμε. 

 2. Φοράμε μακρύ παντελόνι ή κολάν.

 3. Η επίσκεψή μας είναι σε ζωντανό υδροβιότοπο. Φέρνουμε μαζί μας όπως και δήποτε αντικουνουπικό για να αποφύγουμε τους ζωηρούς μικρούς μας φίλους.

 4. Φοράμε κλειστά παπούτσια, ψηλά κατά προτίμηση, με σκληρή, ανθεκτική σόλα για να πατάμε με μεγαλύτερη… αυτοπεποίθηση.

 5. Φοράμε καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό όσο είναι έντονος ο ήλιος.

 6. Αν έχουμε ή είχαμε οποιασδήποτε μορφής σοβαρή αλλεργία, ή αν έχουμε κάποια πάθηση, παρακαλούμε να ενημερώσετε την ομάδα και να έχετε μαζί σας τα ανάλογα φάρμακα/ενέσεις.

 7. Τέλος, προτείνουμε να μοιραστείτε με συναδέλφους το αυτοκίνητό σας για να έρθετε στην εκδήλωση. Υπέροχη ευκαιρία για γνωριμίες ή/και περισσότερο χρόνο κοινωνικοποίησης, με μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος!

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

 1. Απλωνόμαστε στον χώρο και μαζεύουμε πρώτα τα φαινομενικά “φρέσκα” ανακυκλώσιμα υλικά, δηλαδή ποτήρια καφέ, πλαστικά κουτιά, χάρτινα κουτιά, αλουμίνιο, γυαλί, και τα μαζεύουμε σε ξεχωριστές σακούλες προς ανακύκλωση.

 2. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις κινήσεις μας. Δεν καταπατάμε έντονη βλάστηση καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος βλάβης χλωρίδας, καταστροφής φωλιάς, αυγών πτηνών και ερπετών.

 3. ΔΕΝ ανακυκλώνονται: Χαρτιά υγείας, καλαμάκια, οδοντόβουρτσες, τηλεκάρτες, CD DVD, Στυλό, φελιζόλ, λάμπες, παιχνίδια, και μαχαιροπίρουνα.

 4. Οδηγίες θα δοθούν εκ νέου στο σημείο συγκέντρωσης.

 5. Συγκεντρώνουμε όλα τα απορρίμματα σε ένα συγκεκριμένο σημείο και δεν τα πετάμε πριν το τέλος του καθαρισμού.

 6. Συνεχίζουμε την περισυλλογή των μεγάλων αντικειμένων και τα συγκεντρώνουμε μαζί με τα ανακυκλώσιμα με ξεκάθαρο διαχωρισμό τους.

 7. Μετακινούμε τα σκουπίδια στο σημείο που έχει οριστεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10:00-10:30: Καλωσόρισμα, πρόλογος, οδηγίες και ανοιχτή συζήτηση σε σχέση με την επικείμενη δράση.

10:30 – 12:00: Δράση καθαρισμού με διαλογή σκουπιδιών και παράλληλη επικοινωνία με τους εθελοντές σχετικά με τα ευρήματά τους.

12:00- 12:30: Λήξη δράσης. Ανοιχτή συζήτηση γύρω από τα απορρίμματα που συλλέξαμε, τι αισθανθήκαμε,τι συνειδητοποιήσαμε, πως θα φύγουμε από το σημείο αυτό. Απολαμβάνουμε το καθαρό μας πλέον βουνό.

Το εθελοντικό κίνημα “Save Your Hood – Σώσε τη γειτονιά σου” , γεννήθηκε πριν 2 χρόνια απ’ την ανάγκη μας να ζούμε σε πιο καθαρές, πιο όμορφες και πιο υγιείς γειτονιές! Ενθαρρύνει πρωτοβουλίες και δίνει τα μέσα σε άτομα και ομάδες, ώστε να οργανωθούν και να δράσουν συλλογικά στις γειτονιές τους, παρέχοντας παράλληλα κοινό έδαφος όπου όλοι μπορούν να εκφράσουν τις ιδέες και τις ανησυχίες τους.

Κύρια δραστηριότητα του SYH είναι οι εθελοντικές δράσεις καθαρισμού σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό απ’ τις τοπικές ομάδες εθελοντών μας όπου δρουν αυτοοργανωμένα, συλλογικά και ανεξάρτητα οπουδήποτε και οποτεδήποτε υπάρχει ανάγκη. Μέσα σε δύο χρόνια έχουμε φτάσει να μετράμε πάνω από 37.000 εθελοντές, 5.000 εθελοντικές δράσεις καθαρισμού και 10.000.000 λίτρα σκουπιδιών που επέστρεψαν εκεί όπου ανήκουν!

admin